Hoe kan de regeling bij een EOT (Echtscheiding bij Onderlinge Toestemming) worden gewijzigd? Kan worden teruggekomen op een EOT? Kan ik een EOT aanvechten? Lees hieronder de manieren waarop een EOT kan worden herroepen of aangepast.
Wanneer kan een EOT-overeenkomst worden herzien?
Als de echtscheiding op basis van onderlinge toestemming is uitgesproken, kan enkel in het geval van nieuwe omstandigheden de regeling van de EOT worden gewijzigd. Deze nieuwe omstandigheden moeten:
zich voordoen buiten de wil van de ex-echtgenoten
de toestand ingrijpend wijzigen van de ex-echtgenoten of hun kinderen
Welke bepalingen van de EOT kunnen worden herzien?
De wet bepaalt dat niet alle afspraken gemaakt in het kader van een EOT vatbaar zijn voor wijziging. Enkel de bepalingen over de kinderen en onderhoudsuitkering na echtscheiding zijn vatbaar voor wijziging.
De regeling voor de kinderen
Zowel de onderhoudsbijdrage voor de kinderen, het beheer van de goederen, het ouderlijk gezag en de verblijfsregeling zijn vatbaar voor wijziging. Voor deze laatste twee is zelfs een verzoek tot wijziging wegens het ‘belang van het kind’ mogelijk zonder dat echt sprake hoeft te zijn van nieuwe omstandigheden.
De onderhoudsbijdrage tussen ex-echtgenoten
De wijziging van het inkomen van de ex-echtgenoten of de relationele toestand, zijn de meest voorkomende redenen voor een wijziging van de onderhoudsregeling.
Deze wijzigheidbaarheid van het onderhoudsgeld is contractueel uit te sluiten in de akte EOT zelf, zodat in de praktijk wijzigingen zeldzaam zijn.
Lees hier hoe de familierechtbank een onderhoudsregeling tussen ex-echtgenoten bepaalt.
Kan ik terugkomen op een getekende overeenkomst EOT?
Neen, tenzij de echtscheiding nog niet was uitgesproken. Als de echtscheiding nog niet is uitgesproken, kan afstand worden gedaan van de procedure door elk van de echtgenoten. In dat geval verliest de overeenkomst EOT - zowel de regelingsakte als de familierechtelijke overeenkomst haar uitwerking.
Nadien kan geopteerd worden voor een procedure EOO (echtscheiding door onherstelbare ontwrichting), waarbij de familierechtbank zich uitspreekt over maatregelen, regeling voor de kinderen en de echtscheiding.
Uitzonderlijk kan ook op basis van het gemeen verbintenissenrecht een overeenkomst EOT nietig worden verklaard, zelfs na het echtscheidingsvonnis, al zijn de toepassingsgevallen in de praktijk beperkt. Zo is het inroepen van dwaling ‘een vergissing’ om een EOT te herroepen twijfelachtig.
In de praktijk werd door het Hof van Cassatie het leerstuk van de gekwalificeerde benadeling toepasbaar verklaard op de regelingsakte (alles over vermogen) van een EOT. Om de nietigheid te bekomen, is vereist dat er een manifeste wanverhouding bestaat tussen de bedongen prestaties en dat daarbij misbruik werd gemaakt van de zwakke positie van een echtgenoot.