Meer weten? Maak een vrijblijvende afspraak.

De echtscheidingsovereenkomst

Een Echtscheiding met Onderlinge Toestemming vereist een akkoord over alle aspecten van de echtscheiding. Dit betekent enerzijds een akkoord over alles wat vermogen betreft en anderzijds een akkoord over alles wat het gezin betreft.

overeenkomst vermogen/checklist

Hieronder kort de belangrijkste aspecten in de regelingsovereenkomst m.b.t. het vermogen. Meestal zal ook de gezinswoning worden verdeeld, zodat deze overeenkomst bijna altijd door de notaris dient te worden opgesteld in een authentieke akte.

  • onroerende goederen, hoe wordt de woning verdeeld? Koopt één partner de andere uit? Wordt de woning verkocht en de opbrengst verdeeld? Lees hier in detail hoe een woning wordt verdeeld.

=>    Bij onroerende goederen zal vaak ook een beslissing moeten worden genomen voor de hypothecaire lening ter financiering van de woning. Meestal zal een herfinanciering worden gezocht, zodat de uitgekochte partner niet langer gehouden is tot afbetaling. 

  • lichamelijke roerende goederen, denk hierbij vooral aan meubilair, inboedel, wagens

  • onlichamelijke roerende goederen

Onlichamelijke roerende goederen zijn meestal bankrekeningen, effectenrekeningen, allerhande financiële producten

  • schulden, hier wordt vaak met een vrijwaringsregeling gewerkt

voorbeeld: Er werd een wagen gemeenschappelijk op lening gekocht tijdens het huwelijk. De echtgenoot die de wagen overneemt, zal logischerwijs de andere echtgenoot vrijwaren voor aanspraken van de kredietgever.

  • aandelen, hoe worden gemeenschappelijek aandelen verdeeld

  • erfrechten van de langstlevende echtgenoot

De langstelevende echtgenoot heeft in de nalatenschap van de eerststervende echtgenoot bepaalde wettelijke erfrechten. Zolang de echtscheiding niet is uitgesproken blijven deze principieel gelden. Nog voor het vonnis echtscheiding en de overschrijving daarvan in de registers van de burgerlijke stand, kunnen deze erfrechten worden uitgesloten bij overeenkomst.

  • diversen

Minder belangrijke regelingen zijn soms, hoe de belastingaanslagen verlopen tijdens de echtscheiding, hoe de belastingteruggaven worden geregeld.

overeenkomst familie

De familiale overeenkomst regelt alles wat de persoon van de echtgenoten en hun kinderen betreft.

  • verblijfplaats echtgenoten

Partijen moeten duidelijk hun verblijfsplaats opgeven in de overeenkomst in afwachting van de echtscheiding.

Afspraak over wie in de gezinswoning verblijft in afwachting van de uitspraak van de echtscheiding.

  • onderhoudsregeling TIJDENS de echtscheiding

Een overeenkomst kan worden gemaakt waarbij de ene echtgenoot voor de loop van de procedure aan de andere onderhoudsgeld betaalt.

Ofwel wordt bepaald dat geen onderhoudsuitkering, alimentatie, na echtscheiding verschuldigd is en dat deze bepaling uit de overeenkomst ook niet voor wijziging vatbaar is in de toekomst, ofwel wordt wel een onderhoudsuitkering bepaald voor de ene of de andere echtgenoot.

De meest voorkomende scenario's zijn:

  1. Een onveranderlijke maandelijkse onderhoudsuitkering al dan niet beperkt in de tijd

  2. Een degressieve maandelijkse onderhoudsuitkering al dan niet beperkt in de tijd

  3. Een eenmalig kapitaal

Vaak wordt hier de voorwaarde aan gekoppeld dat als de gerechtigde ex-echtgenoot een nieuwe partner heeft, de alimentatie vervalt.

  • regeling voor de kinderen

Volgende zaken moeten worden geregeld i.v.m. de kinderen

  1. ouderlijk gezag

  2. verblijfsregeling

  3. onderhoudsregeling

  4. sociale/fiscale voordelen (bv. wie ontvangt het kindergeld)

De regeling voor de kinderen is wijzigbaar ook na de echtscheiding.

Procedure

Als over alles een overeenkomst is gesloten, dient de echtscheiding te worden gevraagd aan de Familierechtbank bij verzoekschrift, die vervolgens de overeenkomst homologeert en de echtscheiding uitspreekt. De procedure verloopt bijna steeds schriftelijk.