De echtscheidingseis, de Familierechtbank
Een procedure echtscheiding door onherstelbare ontwrichting, afgekort EOO, dient te worden gevoerd voor de Familierechtbank. De rechter zal zich dienen uit te spreken over de echtscheiding en over eventuele voorlopige maatregelen in afwachting van de echtscheiding. In bijna alle gevallen zijn dus twee procedures lopende:
DE VOORLOPIGE MAATREGELEN
Samen met de echtscheidingseis worden vaak ook voorlopige maatregelen gevraagd aan de rechtbank, in afwachting van de echtscheiding. Dit is een aparte procedure. Niet alleen worden maatregelen tussen de echtgenoten bepaald, maar vaak ook m.b.t. de gezamenlijke kinderen.
De meest voorkomende maatregelen tussen de echtgenoten zijn de volgende:
Afzonderlijke woonst; machtiging om afzonderlijk te gaan wonen.
Verontrustingsverbod; het verbod, vaak wederzijds, om de andere partij lastig te vallen.
Alleengenot gezinswoning; de maatregelen om verder alleen in de gezinswoning te verblijven.
Onderhoudsbijdrage; op basis van de hulpverplichting tussen echtgenoten kan een onderhoudsbijdrage worden gevraagd.
Vervreemdingsverbod; het verbod, vaak wederzijds, om goederen te vervreemden, bv. te verkopen aan een derde.
Inventaris; de aanstelling van een notaris om de goederen van partijen op de lijsten, om discussies te vermijden.
Gebruik bepaalde goederen; de maatregel die het gebruik van persoonlijke en/of andere zaken toestaat aan één van de partijen.
Beslissingen over de regeling voor de kinderen hebben een meer permanent karakter en blijven doorwerken ook na de definitieve echtscheiding. Voor de kinderen zullen volgende regelingen dienen te worden getroffen:
Ouderlijk gezag; in de regel is het ouderlijk gezag gezamenlijk en worden beslissing i.v.m. de kinderen door beide ouders genomen. Er bestaan ook andere regimes, waarvan exclusief ouderlijk gezag (één ouder beslist alles) het uiterste is.
Verblijfsregeling; voor ouders die niet langer samenwonen, dient een verblijfsregeling te worden bepaald voor de kinderen. De wetgever geeft de voorkeur aan gelijkmatig verdeeld verblijf (het zogenaamde co-ouderschap). Er bestaan evident nog diverse andere verblijfsregelingen.
Onderhoudsregeling; hoe zullen de gewone en buitengewone kosten voor de kinderen worden gedragen door de beide ouders. Eventueel moet de ene ouder aan de andere ouder onderhoudsgeld betalen voor de kinderen. De basis regel is dat elke ouder naar verhouding van diens middelen zal moeten bijdragen.
Rechters maken veelal gebruik van de methode Hobin om onderhoudsgeld te bepalen. Gebruik de berekeningstool hier.
DE echtscheidingsprocedure
De echtscheiding kan op 3 manieren worden gevraagd:
Op basis van feiten, door minstens 1 van de echtgenoten
De echtscheiding op basis van feiten kan door één echtgenoot worden gevraagd en wordt uitgesproken door de rechtbank als bewezen is dat het huwelijk onherstelbaar ontwricht is. De wet stelt duidelijk dat het huwelijk onherstelbaar ontwricht is, als de voorzetting van de samenleving of de hervatting daarvan redelijkerwijs onmogelijk is geworden.
De onherstelbare ontwrichting kan met alle middelen van recht worden bewezen.
Bijvoorbeeld wordt het huwelijk vaak als onherstelbaar ontwricht gezien, in geval van overspel, geweld, etc.
Op gezamenlijk verzoek
De vereiste onherstelbare ontwrichting bestaat eveneens wanneer beide echtgenoten samen de echtscheiding vragen en wordt onmiddellijk uitgesproken als zij minstens 6 maanden feitelijk gescheiden zijn (in praktijk 6 maanden aparte domicilie).
Als de echtgenoten nog geen 6 maanden feitelijk zijn gescheiden, wordt de zaak uitgesteld voor 'herhaald verzoek'. De tweede zitting, waarop de de echtscheiding dan in beraad wordt genomen, volgt maximaal 3 maanden na de eerste zitting, of eventueel vroeger, als de termijn van 6 maanden feitelijke scheiding is bereikt.
Op verzoek van één echtgenoot
De echtscheiding zal ook worden uitgesproken als één echtgenoot dit verzoekt en de echtgenoten al minstens 1 jaar feitelijk gescheiden leven.
Als de echtgenoten nog geen jaar feitelijk gescheiden leven, wordt de zaak uitgesteld voor herhaald verzoek, maximaal een jaar na de na de eerste zitting, of eventueel vroeger, als de termijn van 1 jaar feitelijke scheiding is bereikt.
na echtscheiding, ontbinding vermogen, alimentatie
Na echtscheiding dient nog het huwelijksvermogen te worden vereffend en verdeeld. Daarvoor wordt een notaris aangesteld die de werkzaamheden uitvoert.
De economisch zwakste ex-echtgenoot heeft principieel recht op alimentatie en kan daartoe eventueel een eis formuleren.