Hoe stop ik stalking en belaging?

stalking-stoppen.JPG

Hoe wordt een stalker gestopt? Hoe stalkers aanpakken? Hoe vraag ik een contactverbod? Wat is stalking volgens het strafwetboek? Hoe leg ik klacht neer tegen een stalker? Wat is belaging?

Wat is stalking?

Stalking wordt in het strafwetboek belaging genoemd en is strafbaar met een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar. Als iemands rust bewust en ernstig wordt verstoord, is er sprake van stalking. Deze verstoring van de rust kan zowel reëel als digitaal verlopen. Reëel stalken kan bijvoorbeeld achtervolgen zijn of het aanbellen aan de woonst. Meestal wordt via digitale weg belaagd door de stalker, zogehete cyberstalken. Herhaalde berichten, e-mails of telefoonoproepen zijn daarbij het meest voorkomend.

In de praktijk wordt een bepaalde herhaling van het gedrag van de stalker (tientallen berichten en/of meerdere oproepen per dag) vereist om een klacht ernstig te nemen. Ook dient de stalking enige tijd aan te houden, zeker in het geval van amoureuze belaging.

Stalking of belaging was een klachtenmisdrijf. Feitelijk is dit nog steeds zo, wat betekent dat justitie pas optreedt van zodra ook effectief een klacht wordt neergelegd door het slachtoffer.

Ook kunnen ongewenst beelden worden verspreid, zodat er bovenop stalking nog sprake is van een ander misdrijf.

Wat zijn de stappen tegen stalken?

  1. Klacht bij de politie

    Ga naar de politie en dien klacht in tegen de stalker. Neem daarbij documenten mee die de stalking bewijzen (screenshots van berichten, telefoonoproepen, mails, foto’s van de stalking). Meer tips ter voorbereiding van de klacht vind je hier.

    Vraag daarbij steeds een kopie aan de politie van de klacht en de verklaring die werd afgelegd. Die kan later van pas komen.

    Veel politiezones, o.a. de politie Gent, bieden een specifieke ondersteuning voor slachtoffers van stalking.

  2. Stuur een stopbrief

    Een officieel schrijven, liefst aangetekend, wordt daarbij ook best aan de stalker gericht, waarbij uitdrukkelijk wordt gevraagd om te stoppen.

  3. Klacht bij de onderzoeksrechter

    Als de klacht bij politie en de officiële brief met de vraag om te stoppen niet helpen, leg een klacht neer bij de onderzoeksrechter. Hierbij raadpleeg je best een advocaat.

    Er wordt een gerechtelijk onderzoek gestart en de stalker wordt mogelijks op het matje geroepen bij de onderzoeksrechter die hem/haar voorwaarden kan opleggen, in het bijzonder een verbod om te verontrusten.

  4. Contactverbod van de rechtbank

    Er kan ook steeds in kortgeding een contactverbod worden gevraagd aan de rechtbank. Dit kan ook in het kader van een relatiebreuk. Daarbij wordt de stalker gedagvaard en wordt aan de rechtbank gevraagd dat een verbod wordt opgelegd om contact te zoeken. Daarnaast kan ook een verbod worden bekomen om in de buurt te komen, een zogenaamd straatverbod.

    Aan dit contactverbod en straatverbod kan een dwangsom worden gekoppeld per overtreding. Met een beschikking van de rechtbank kan je ook makkelijker de politie inschakelen om de stalker weg te leiden.

Een stalker stoppen, vraagt vaak juridische actie met de juiste bijstand. Een advocaat kan u hierin bijstaan.

Stalking stoppen?

Contacteer het advocatenkantoor