Onderhoudsgeld na echtscheiding, hoe werkt dat?

onderhoudsgeld-echtscheiding.jpg

Hoeveel onderhoudsgeld moet ik betalen aan mijn ex-vrouw of ex-man? Wanneer moet ik alimentatie betalen aan mijn ex-echtgenoot? Hoe wordt partneralimentatie na echtscheiding berekend? Hoe lang duurt de onderhoudsplicht? Een antwoord op uw vragen.

Welke ex-echtgenoot heeft recht op onderhoudsgeld na echtscheiding?

De wet bepaalt dat de economisch zwakste echtgenoot bij echtscheiding principieel recht heeft op onderhoudsgeld. Dat betekent niet dat er per se onderhoudsgeld zal moeten worden betaald.

Om te bepalen wie de economisch zwakste ex-echtgenoot is, zal worden gekeken naar het inkomen van de ex-partners en hun vermogen.

Hoeveel onderhoudsgeld moet worden betaald?

Er bestaat spijtig genoeg geen formule om de uitkering na echtscheiding te berekenen. Enkel worden een aantal elementen aangereikt door de wet, waar de familierechter op moet letten bij de begroting van onderhoudsgeld:

  1. In beginsel is een onderhoudsuitkering na echtscheiding bedoeld om minstens de staat van behoefte van de economisch zwakste ex-echtgenoot de dekken. Daarbij wordt rekening gehouden met de normale leefomstandigheden waarin de uitkeringsgerechtigde verkeerde.

  2. Daarnaast kan de familierechtbank ook rekening houden met de aanzienlijke terugval van de economische situatie die de ex-echtgenoot leed door de echtscheiding of door het huwelijk. In dit laatste geval wordt het gemis aan economische kansen door het aangaan van het huwelijk bedoeld.

    Om de aanzienlijke terugval te waarderen, houdt de rechtbank o.a. rekening met de duur van het huwelijk, de leeftijd van de echtgenoten, de organisatie naar de noden van het huishouden, het ten laste nemen van de kinderen, etc.

    De referentiestandaard is daarbij eerder uitzonderlijk de levensstandaard van het gezin tijdens het huwelijk.

  3. De draagkracht van de onderhoudsplichtige en onderhoudsgerechtigde ex-echtgenoot. Voor de uiteindelijke begroting dient ook te worden gekeken naar het inkomen en de mogelijkheden van de partijen. Er wordt voornamelijk gekeken naar het beroepsinkomen en het inkomen uit vermogen (bv. beleggingen, huurgelden, etc.). In die zin kan ook rekening worden gehouden met voordelen die een ex-partner uit zijn of haar vennootschap haalt.

    Het verdienvermogen van de ex-echtgenoot speelt ook een belangrijke rol. Indien de onderhoudsgerechtigde ex-echtgenoot bewust de kans op een hoger inkomen onbenut laat, kan hiermee rekening worden gehouden.

Daarnaast bepaalt de wet enkele bovengrenzen voor het onderhoudsgeld na echtscheiding:

  1. Het onderhoudsgeld mag nooit meer dan 1/3 van het inkomen bedragen van de onderhoudsplichtige ex-echtgenoot. Het inkomen dat in rekening wordt genomen is het netto-beroepsinkomen en inkomen uit goederen.

  2. Nooit langer dan de duur van het huwelijk is onderhoudsgeld verschuldigd. Een alimentatie na echtscheiding mag geen “win-for-life” zijn. Enkel in buitengewone omstandigheden (bv. ernstige ziekte) kan worden verlengd.

Wanneer is geen partneralimentatie verschuldigd?

In volgende omstandigheden is geen of minder partneralimentatie verschuldigd:

  • Zware fout van de onderhoudsgerechtigde ex-echtgenoot, die de voorzetting van de samenleving onmogelijk heeft gemaakt. Bv. overspel, mishandelingen, etc.

  • Geweld tegen de onderhoudsplichtige ex-echtgenoot. Er moet effectief sprake zijn van een veroordeling door een strafrechtbank.

  • Luiheid door de onderhoudsgerechtigde ex-partner. De onderhoudsgerechtigde die zich in een staat van behoefte bevindt, door een eenzijdige beslissing die niet te verantwoorden is door de noden van het gezin.

Kan het onderhoudsgeld worden gewijzigd?

In het geval van nieuwe omstandigheden onafhankelijk van de wil van partijen, kan elk van de ex-echtgenoten op elk moment een verhoging, verlaging of afschaffing van de partneralimentatie vragen aan de familierechtbank.

Overeenkomst sluiten?

Na de echtscheiding of in het kader van een EOT (echtscheiding onderlinge toestemming), kan steeds een overeenkomst worden gesloten waarbij het onderhoudsgeld wordt bepaald, of waarbij onderhoudsgeld wordt uitgesloten alsook de wijzigbaarheid daarvan. Deze optie is steeds te verkiezen, vermits een overeenkomst meer houvast biedt en de onzekerheid naar de toekomst van verhoging, verlaging of afschaffing van het onderhoudsgeld voor de ex-echtgenoot wegneemt.

Meer info over de fiscaliteit van onderhoudsgeld vindt u hier.

Meer info over echtscheiding vindt u hier.

Heeft u vragen over onderhoudsgeld en een echtscheiding of heeft u bijstand nodig?

Contacteer het kantoor.