Welke elementen gelden voor een verblijfsregeling van kinderen? Wanneer geldt co-ouderschap? Wanneer geldt een weekendregeling? Wat met verblijf van kinderen en een echtscheiding? Waar houdt de rechtbank rekening mee bij een verblijfsregeling voor de kinderen?
Welke elementen bepalen een verblijfsregeling voor kinderen?
De wet reikt weinig elementen aan voor de bepaling van een verblijfsregeling voor het kind. De wet zegt voornamelijk dat elke ouder een recht op persoonlijk contact heeft met zijn/haar kinderen. Verder wordt in de wet bepaald dat als één van de ouders een gelijkmatig verdeeld verblijf (co-ouderschap) vraagt, de rechtbank dit prioritair moet onderzoeken.
Voor het overige geldt het belang van het kind voor de bepaling van een verblijfsregeling.
Bij de verblijfsregeling van het kind spelen voornamelijk:
Woonomstandigheden
Het kind dient de nodige voorzieningen te hebben in de woning van de ouder waar het verblijf. Er dient best een eigen kamer en minstens een bed te worden voorzien. De woning moet ook in orde en leefbaar zijn.
Beschikbaarheid van de ouders
Als de kinderen thuis zijn, is het wenselijk dat de ouder ook effectief thuis is om de kinderen op te vangen.
De wens van de kinderen
Kinderen van een bepaalde leeftijd (+- 12 jaar) worden steeds gehoord door de rechtbank als zij daarom vragen, of als één van de partijen daarom vraagt.
Opvoedingssituatie
Er mag geen (zware) problematiek zijn bij de ouder (bv. drugs, alcohol, geweld, etc.). De ouder dient een stabiel professioneel en privéleven te hebben.
Sociale situatie van het kind
De plaats waar het kind sociaal verankerd is, school loopt, in de jeugdvereniging zit, sport beoefent is van belang. De ouder die te ver woont van de sociale omgeving van het kind, maakt het verblijf van het kind daar moeilijk.
De wens van de ouders
Uiteraard zal zelden of nooit een verblijf bij een ouder worden bepaald, die geen verblijf wenst.
Problemen tijdens het verblijf bij een ouder bewijzen, is vaak niet eenvoudig. Daarom kan aan de familierechtbank een maatschappelijk onderzoek worden gevraagd. De bovengenoemde elementen worden dan onderzocht en daarvan wordt verslag uitgebracht aan de familierechtbank.
Wat zijn de meest voorkomende verblijfsregelingen voor kinderen?
In de praktijk wordt meestal een co-ouderschap bepaald, vermits de wet deze verblijfsregeling vooropstelt en dit de meest evenwichtige situatie is voor het kind en de ouders.
Naast co-ouderschap worden ook regelmatig volgende verblijfsregelingen bepaald:
weekendregeling, hierbij blijft het kind hoofdzakelijk bij één ouder en om de 14-dagen in het weekend bij de andere ouder
weekendbezoek, hierbij verblijf het kind hoofdzakelijk bij één ouder en komen de kinderen op bezoek bij de andere ouder in het weekend zonder overnachting. Vaak is dit een regeling die wordt bepaald voor de opstart van een omgang bij een afwezige ouder.
een vrije omgang, bij ouders bij wie er ernstige tegenindicaties zijn voor een verblijf of er een desintresse is van een ouder, wordt soms een vrije omgang bepaald.
Er bestaan uiteraard nog oneindig veel tussenvormen van verblijfsregelingen.
Een verblijfsregeling gaat uiteraard hand in hand met een goede finaciële regeling. Lees hier hoe het onderhoudsgeld voor kinderen wordt bepaald.